jak usunac posty z facebooka

Jak usunąć wszystkie posty na Facebooku

Facebook istnieje od wielu lat i jeśli masz na nim konto od jego startu w Polsce, to prawdopodobnie na Twojej tablicy znajduje się wiele niechcianych postów, które chcesz usunąć. Pracodawcy często sprawdzają profile potencjalnych pracowników na Facebooku w celu oceny ich charakteru i tego jak wpłyną na pracę innych osób. Jeśli nie chcesz, żeby Twoje stare posty miały wpływ na Twoje aktualne życie zainteresują Cię metody na to jak usunąć wszystkie posty na Facebooku.

Jak usunąć posty na Facebooku?

Jak usunac posty na Facebooku

Usunięcie postów z Facebooku jest naprawdę proste można to wykonać z poziomu przeglądarki na komputerze stacjonarnym oraz aplikacji mobilnej. W celu usunięcie niechcianego postu musisz otworzyć swój profil i przejść do zakładki „Dziennik aktywności”.

Po wejściu w tę zakładkę masz dostęp nie tylko do swoich postów, ale również komentarzy czy historii wyszukiwania. Dokładna instrukcja usuwania postów na Facebooku wygląda następująco:

  1. Otwórz swój profil
  2. Kliknij 3 kropki z prawej strony
  3. Wybierz „Dziennik aktywności”
  4. Znajdź sekcję „Posty i komentarze w grupach” lub „Twoje Posty”
  5. Wyświetli się lista Twoich postów, kliknij 3 kropki na poście, który chcesz usunąć i wybierz „Usuń”.

Cały proces usunięcia postów zajmuje dosłownie minutę i jest bardzo prosty do wykonania. Ten sposób pozwala również na archiwizowanie postów, czyli usunięcie ich z widoku dla innych użytkowników, ale takie posty są możliwe do przywrócenia.

Jak usunąć wszystkie posty na Facebooku?

Załóżmy teraz, że jesteś osobą bardzo aktywną i masz wiele postów które chcesz usunąć. Usunięcie wszystkich postów na Facebooku za jednym zamachem jest możliwe zarówno z wykorzystaniem omówionego już Dziennika aktywności jak i specjalnej wtyczki.

Jak usunac konkretny post na FB

Zacznijmy od omówienia pierwszego sposobu:

  1. Otwórz swój profil
  2. Kliknij 3 kropki z prawej strony
  3. Wybierz „Dziennik aktywności”
  4. Z lewego menu wybierz „Twoje Posty”
  5. Zaznacz „Wszystko”
  6. Kliknij „Kosz”

Gotowe! Wszystkie posty opublikowane przez Ciebie na Facebooku będą usunięte. Posty przenoszone są do kosza skąd usuwane są po 30 dniach.

Pamiętaj, że możesz usunąć wyłącznie posty napisane przez siebie, albo coś co zostało opublikowane na Twojej tablicy. W przypadku, gdy Twój post był udostępniany przez innych użytkowników również te udostępnienia zostaną usunięte.

Nie masz możliwości usunięcia postów, które inne osoby publikowały we własnych profilach.

Jak usunąć wszystkie posty FB na telefonie?

jak usunac wszystkie posty na facebooku na telefonie

Również usunięcie postów na telefonie nie jest niczym skomplikowanym. Ścieżka jaką należy podążać jest bardzo podobna i pozwala na usunięcie wszystkich lub konkretnych postów napisanych przez ciebie w dowolnym miejscu.

  1. Kliknij w swoje zdjęcie profilowe
  2. Wybierz trzy kropki obok „Edytuj profil”
  3. Wybierz „Dziennik Aktywności”
  4. Kliknij na „Zarządzanie postami”
  5. Kliknij „Zaznacz wszystko”
  6. Wybierz „Kosz” w prawym dolnym rogu

Jak usunąć konkretny post na FB?

jak usunac post na fb

Jeśli zależy Ci na usunięciu jednego konkretnego postu na FB to jest to zadanie najprostsze z dotychczas omawianych.

  1. Znajdź post, który chcesz usunąć
  2. Kliknij trzy kropki w prawym górnym rogu postu
  3. Wybierz opcję „Usuń post”

Jak widzisz usunięcie postu na FB nie jest trudne, wystarczy wiedzieć, gdzie szukać.

Archiwizacja postów na FB a ich usunięcie

Omówmy jeszcze kwestię archiwizacji postów, gdyż jest to ciekawa alternatywa dla usuwania postów. W każdej z przedstawionych opcji obok przycisku „Kosze” znajduje się „Archiwizuj”.

Opcja ta służy do usunięcia postów z „widoku” innych użytkowników. Treści przeniesione do archiwizacji widoczne będą wyłącznie dla Ciebie. Jeśli nie jesteś pewna/pewny czy chcesz usunąć wszystkie posty albo konkretne rozważ opcję archiwizacji.

Przed usunięciem postów pobierz swoje dane z Facebooka

Dobrym rozwiązaniem przed podjęciem decyzji o usunięci wszystkich niechcianych postów jest pobrania kopi zapasowej całej osi czasu swojego konta. Dzięki temu, gdy zdecydujesz się na przywrócenie konkretnych informacji będziesz mieć taką możliwość.

  1. Wejdź w Ustawienia i Prywatność – Ustawienia.
  2. Wybierz ponownie Ustawienia i Prywatność.
  3. Kliknij Twoje informacje na Facebooku -> Pobieranie Twoich informacji.
  4. Pobierz kopię swoich informacji.
  5. Kliknij „Utwórz plik”.

Usuniecie postów na Facebooku to dobre rozwiązanie dla osób, które chcą się pozbyć kłopotliwej treści albo chcą zwiększyć swoją prywatność bez rezygnacji z możliwości jakie daje FB.

5/5 - (1 vote)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *